Image Alt

Praktische info

Zaterdag 17 augustus 2024

Programma 17 augustus 2024

Categorie Aantal ronden Vertrek (ov) Afstand Prijs
A Handbikers- + G-sportersrace nvt 11:00 +/- 1 uur € 10
B Individueel voor wielertoeristen met racefiets 3 ronden 12:30 13,3 km € 20
C Individueel voor wielertoeristen met tijdritfiets 3 ronden 12:30 13,3 km € 20
D (*) Individueel voor licentiehouders 3 ronden 13:30 13,3 km € 20
E Koppel tijdrit voor wielertoeristen met racefiets 3 ronden 13:30 13,3 km € 40
F Koppel tijdrit voor wielertoeristen met tijdritfiets 3 ronden 14:30 13,3 km € 40
G (*) Koppel tijdrit voor licentiehouders 3 ronden 15:30 13,3 km € 40
H Ploegentijdrit voor wielertoeristen met racefiets 5 ronden 16:00 22,1 km € 70
I Ploegentijdrit voor licentiehouders met racefiets 5 ronden 17:30 22,1 km € 70

(*) In deze categorieën rijden racefietsen en TTR (tijdritfietsen) gemengd door elkaar. Hier wordt geen apart klassement voorzien.

De organisatie behoudt zich het recht voor om de indeling en vertrekuren (onder voorbehoud) van de reeksen tot kort voor de start aan te passen naargelang het aantal inschrijvingen.

Deelnemers

De wedstrijd wordt ingericht voor wielertoeristen en voor licentiehouders.

 

Renners die titularis zijn van een wedstrijdvergunning van een federatie (licentiehouders), worden toegelaten tot de wedstrijd. Er zullen prijzen uitgereikt worden zowel voor de wielertoeristen als voor de licentiehouders.

 

Enkel correct ingeschreven ploegen en renners worden toegelaten. Een ploeg of renner is pas ingeschreven als het inschrijvingsgeld effectief is betaald.

 

De deelnemers worden ingedeeld in 9 categorieën met voor elke categorie een afzonderlijk eindklassement. De categorieën zijn:

 • A: G-sporters en Handbikers. De Handbikers worden onderverdeeld in 5 klassen voor naargelang de aard en locatie van de beperking. (H1-H5) Bijkomend is er een open klasse voor andere G-sporters (volgens UCI-normering)). De open klasse is voorbehouden voor alle G-sporters op een gewone fiets. De klasse-onderverdeling kan verder in dit reglement gevonden worden.
 • B: Individueel voor wielertoeristen met racefiets
 • C: Individueel voor wielertoeristen met tijdritfiets
 • D: Individueel voor licentiehouders met racefiets of tijdritfiets
 • E: Koppel tijdrit voor wielertoeristen met racefiets
 • F: Koppel tijdrit voor wielertoeristen met tijdritfiets 
 • G: Koppel tijdrit voor licentiehouders met racefiets of tijdritfiets
 • H: Ploegentijdrit voor wielertoeristen met racefiets
 • I: Ploegentijdrit voor licentiehouders met racefiets

 

Er wordt telkens een apart klassement opgemaakt voor de wielertoeristen enerzijds, en de licentiehouders anderzijds.

 

In alle categorieën wordt voor deelnemende dames en exclusieve damesploegen eveneens een afzonderlijke rangschikking opgemaakt.

 

Ieder podium ontvangt in elke categorie medailles voor de drie eerst gerangschikte in de uitslagen, en een extra prijs voor elke winnaar. Dit geldt zowel voor wielertoeristen als voor licentiehouders, en zowel als voor dames- als voor herenploegen.

 

Er wordt in een extra prijs voorzien voor de snelste Gelenaar in elke categorie. Bij de ploegen is de extra prijs voor diegenen waarvan ALLE leden van de ploeg uit Geel komen. Hij/zij krijgt de titel “Tijdritkampioen van de stad Geel”

 

Gemengde heren- en damesploegen zijn toegelaten, maar zij zullen ingedeeld worden in de categorie van de herenploegen.

 

Gemengde ploegen van licentiehouders en niet-licentiehouders zijn toegelaten, maar zij zullen ingedeeld worden in de categorie van de licentiehouders.

Rugnummers

Op alle rijders dienen die rugnummers aangebracht die door de organisatie uitgereikt worden. De nummers worden verkregen na het betalen van een waarborg van 10 € per reeks. Renners die in meerdere categorieën rijden zullen per categorie 10 € waarborg dienen te betalen.

 

De veiligheidsspelden voor de bevestiging dienen door de deelnemers zelf meegebracht te worden.

 

De nummers kunnen in de administratieve zone bij de inschrijvingen afgehaald worden. Dit dient ten laatste één uur voor vertrek van de rijders of de ploegen te gebeuren. Het terugbrengen van de nummers kan gebeuren tot ten laatste één uur na afsluiten van de wedstrijd.

 

De rugnummers mogen niet gewijzigd worden, noch in de nummering, kleur of formaat. Niet bijsnijden en niet plooien dus! Nummers die niet in hun originele toestand teruggebracht worden verliezen het recht op terugbetaling van de waarborg.

 

Handbikers dienen hun nummer goed zichtbaar op de linkerdij te bevestigen.

Ploegen

Een ploeg die deelneemt in de reeks met racefietsen bestaat uit maximum 4 renners. De gebruikte fietsen moeten racefietsen zijn met een klassiek gebogen koersstuur zonder extra beugels, wielen met minstens 16 spaken en een diameter van 28″. De punt van het zadel moet zich minstens 5 cm achter de loodlijn door de trapas bevinden. De keuze van de helm is vrij. Alle renners van een ploeg dragen eenzelfde trui.

 

De deelnemers aan de individuele tijdrit met racefietsen maken eveneens gebruik van de hierboven beschreven racefietsen en helmen.

 

Een ploeg die deelneemt in de reeks met tijdritfietsen bestaat uit maximum 4 renners. De gebruikte fietsen mogen tijdritfietsen zijn, waarbij de keuze van stuur, wielen en helm volledig vrij is. Alle renners van een ploeg dragen eenzelfde trui.

 

Een renner die deelneemt in de reeksen met tijdritfietsen maakt eveneens gebruik van de hierboven beschreven tijdritfiets en helm.

 

Het dragen van een reglementaire valhelm is steeds verplicht.

Organisatie & reglementering:

Elke ploeg zal begeleid worden door een motorrijder.
De Handbikers worden voorafgegaan door een motorrijder.
Tijdens de reeks met individuele renners zullen een aantal juryleden op motoren, verspreid over het parcours, toezien op het correcte verloop van de wedstrijd en speciaal op het individuele karakter van de wedstrijd.
Een deelnemer die tijdens de individuele proef betrapt wordt op “stayeren” riskeert declassering.

 

 • De omloop van 4,42 km wordt afgezet door seingevers.
 • De tijdrit bedraagt 13,3 km voor de individuele deelnemers (categorieën B, C en D) en voor de koppeltijdritrijders (categorie E, F en G); m.a.w. er worden 3 ronden in wijzerzin afgelegd.
 • De ploegentijdrit bedraagt 22,1 km voor de categorie “H en I” m.a.w. er worden 5 ronden in wijzerzin afgelegd.

 

Inrijden (opwarming) of verkenning van het parcours is tijdens de wedstrijd ten strengste verboden en enkel voor het wedstrijdbegin toegelaten. Ploegen die trainen op het parcours buiten de toegestane periode zullen afgevlagd en van het parcours verwijderd worden.

 

Vooral in de aankomstzone (100 m voorbij en 400 m vòòr de aankomstlijn) zal bij niet naleving hiervan, declassering het gevolg zijn omdat het een correcte tijdsopname verstoort.

 

Eens de start van de wedstrijd gegeven, zal het parcours nog slechts door de renners in wedstrijd en de officiële begeleiders van de organisatie mogen gebruikt worden.

 

De koerscommissaris zal ploegen die met een te lage snelheid rondrijden en hiermee de vlotte koersorganisatie dreigen te verstoren, vervroegd afvlaggen. Deze ploegen moeten onmiddellijk het parcours verlaten.

 

De aankomsttijd van de derde renner bepaalt de ploegtijd.

 

Een ploeg die wordt ingelopen moet zoveel mogelijk rechts rijden om tijdens het inhalen de andere ploeg(en) zo weinig mogelijk te hinderen. Nadat een ploeg is ingehaald, moet deze ploeg een afstand bewaren van minimum 10 meter. Indien een ploeg is ingehaald, is het haar niet toegelaten de leiding te nemen noch te profiteren van het zog van de ploeg door wie ze werd ingehaald. Deze regel geldt eveneens voor de geloste renners.

 

De ploeg die een andere inhaalt moet een laterale afstand laten van minstens 2 meter. Een geloste renner mag zich niet bij een andere ploeg voegen, noch hulp verlenen of ervan genieten. Geloste renners mogen de volgende ronde niet terug aansluiten (ook niet bij pech).

 

Het duwen, ook tussen renners van dezelfde ploeg, is verboden.

Wie wordt tijdritkampioen van de stad Geel ?!

Reglement G-sporters en Handbikers:

De G-sporters en handbikers worden ingedeeld in klassen volgens de aard van de beperking. De klassen zullen herkenbaar weergegeven worden doordat de renner tijdens de ganse duur van de race, een helm dragen in de bij hun klasse horende kleur. Een helmovertrek met de kleurcode volgens onderstaande tabel is ook toegelaten.

 

In onderstaande tabel wordt de helmkleur toegelicht per competitieklasse. Atleten met een foutieve helmkleur kunnen geweigerd worden aan de start.

 

Tabel met UCI / EHC kleurcodering:

Heren Dames
H1 Groene helm H1 Oranje helm
H2 Blauwe helm H2 Gele helm
H3 Witte helm H3 Witte helm
H4 Rode helm H4 Rode helm
H5 Zwarte helm H5 Zwarte helm
Open Zwarte helm met gele streep Open Zwarte helm met gele streep

Alle klassen G-sporters en handbikers starten samen. De klasse zal bepalend zijn voor de vertrekopstelling (rij) voor vertrek.

 

Als eerste starten de H5 klasse gevolgd door H4, H3, H2 en H1. De open klasse zal als laatste achter de H-klassen opgesteld worden.

 

Alle klassen rijden een race van ≤ 1 uur + 1 ronde. Het einde van de wedstrijd wordt bij het ingaan van de laatste ronde door de koerscommissaris duidelijk aangegeven aan de renners.

 

De startlijn voor de G-sporters en Handbikers bevindt zich in Roggendries ter hoogte van de huisnummers 48 en 57.

 • Helmdracht is verplicht. Een kleur corresponderende helmovertrek is ook toegestaan
 • Rijden zonder schoenen is verboden
 • Spiegel op de ligbike is verplicht
 • Er moet een reglementaire ‘safety bar’ aanwezig zijn op de handbikes
 • Gebruik van communicatiemiddelen is verboden
 • Schrijfremmen zijn toegelaten
 • Helmkleur respecteren
 • Stayeren is ook hier niet toegelaten, er is geen UCI-licentie nodig en het dragen van een (fiets)helm is verplicht.
 • Handbikers dienen hun nummer goed zichtbaar op de linkerdij te bevestigen

 

Er zal een aangepast en geschikt toilet aanwezig zal zijn.
Er zal in de kapel een beperkte kleedruimte voorzien zijn.

Inschrijvingen:

Inschrijven kan enkel via de site! De inschrijvingen worden afgesloten op 14 augustus 2024. Er dient online betaald te worden bij inschrijving. De betalingsmogelijkheden werden uitgebreid met Bancontact, Payconiq, iDeal en Paypal.

 

De inschrijvingsprijs bedraagt:

 • G-sporters en Handbikers :10 Euro
 • Individuele renners: 20 Euro
 • Koppeltijdrit : 40 Euro
 • Per ploeg (4 rijders/rijdsters) met racefietsen: 70 Euro
 • Per ploeg (4 rijders/rijdsters) met tijdritfietsen: 70 Euro

 

Inschrijvingen en betalingen van de deelnemende clubs en individuen gebeuren online en zullen pas definitief zijn na betaling van het volledige bedrag. Een ploeg is pas ingeschreven na ontvangst van het inschrijvingsgeld. Het inschrijvingsgeld wordt enkel teruggestort voor ploegen die eventueel niet weerhouden zouden zijn. (Reservelijst)

 

Voor een vlot verloop wordt gevraagd om de ontvangen QR-code te tonen die bij de inschrijvingsbevestiging bijgevoegd werd.

 

Er wordt getracht om in een attentie te voorzien voor alle deelnemers, dat bij het terug inleveren van de onbeschadigde rugnummers, samen met de betaalde waarborg (10 EUR) overhandigd wordt.

 

Om organisatorische redenen wordt een maximum aantal ploegen toegelaten en dit in volgorde van het storten van het inschrijvingsgeld. Ploegen die niet weerhouden werden ten gevolge van meer inschrijvingen dan organisatorisch mogelijk is, worden als reserve behouden en kunnen de plaats innemen van een “lastminute” wegvallende ploeg. De startlijst zal op de website verschijnen zodra deze volledig en definitief is.

 

Annuleringen dienen zo snel mogelijk meegedeeld te worden via gp@wtcroland.be. Ploegen/deelnemers die op de reservelijst voorkomen kunnen alsnog toegevoegd worden. Ploegen die geldig ingeschreven zijn, maar die door de organisatie niet op de startlijsten hernomen worden omwille van welke reden dan ook, zullen hun inschrijvingsgeld terugbetaald krijgen.

 

Ploegen of rijders die zelf annuleren, hebben geen recht op de terugbetaling van hun inschrijvingsgeld. Het bestuur zal hier na een grondige overweging, zelfstandig over beslissen. Het inschrijvingsgeld wordt na het afsluiten van de inschrijvingen niet meer terugbetaald.

 

Vermits de wedstrijd is opgenomen in de lijst van de Vlaamse Gemeenschap bestaat de mogelijkheid dat er een dopingcontrole plaatsvindt.

Algemeen:

Ingeval van uitsluiting van een renner wordt de ploeg uitgesloten en wordt de klassering gewijzigd. Bij onvoorziene situaties is (na overleg met de betrokken renner, ploeg of ploegen) de beslissing van de organisatoren onvoorwaardelijk en onherroepelijk.

 

De startlijst zal op de website verschijnen zodra deze volledig en definitief is. Het zal de verantwoordelijkheid van elke deelnemer en deelnemende ploeg zijn om zich te vergewissen van de volledigheid en de juistheid van hun gegevens. Iedere fout en/of wijziging dient onmiddellijk meegedeeld te worden aan de organisatie via gp@wtcroland.be

 

Elke deelnemer verklaart zich, louter door zijn deelname, akkoord met het wedstrijdreglement en zal alle instructies van de organisatoren onverwijld opvolgen. Er is een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid afgesloten voor de deelnemers. Wij raden de deelnemers aan zelf een persoonlijke ongevallenverzekering te nemen. In geen enkel geval kan de organisatie verantwoordelijk gesteld worden voor enigerlei materiële en/of lichamelijke schade.

 

Klachten moeten onmiddellijk aan de startcommissaris gemeld worden. Klachten nadien worden zonder gevolg gelaten. De wedstrijdjury heeft de volledige bevoegdheid om een definitieve beslissing te nemen. Deze beslissing dient door iedereen aanvaard te worden en er is nooit geen beroep op mogelijk.

 

GDPR: Gebruik van foto’s en beeldmateriaal

De inschrijver verklaart zich akkoord dat het nemen en het gebruiken van zowel gericht als van niet-gericht beeldmateriaal die verband houden met de GP Roland waarvoor zij zich ingeschreven hebben, vrij gebruikt mogen worden door WTC Roland.

Het parcours

Elke ronde is 4,42km, volledig vlak en autovrij.
Start en aankomst: Kapel Groenenheuvel – GEEL.
Er wordt in wijzerzin gereden!

Eenmaal het parcours van de tijdrit afgesloten is (omstreeks 11u30), wordt er niemand meer toegelaten om te verkennen of om in te rijden.

Download tijdrit GPX

Parkeren

 • Parkeren kan in Groenenheuvel (straat) en Rijn ( N71) en op de parking van de feestzaal “Loana”, Kievermont 11 te Geel. Op deze plaatsen is er voldoende parkeergelegenheid. Volg de aanwijzingen van de parkeerwachter.
 • De administratieve-, de HoReCa- en de start- en aankomstzone bevinden zich aan de Kapel Groenenheuvel – 2440 Geel. Vanuit Geel centrum, richting Mol via de Rijn, na +- één km ga links naar Stalpaart.

Warm-up tracks

Om op te warmen hebben we een warming-up rondje voorzien, Let wel op dit parcours is NIET verkeersvrij !:

Download warming-up GPX

Randanimatie

 • Buitenterras met zicht op parcours
 • Tussentijden en voorlopige stand geprojecteerd op groot scherm
 • Frietkraam met alle mogelijke snacks

Afval

De organisatie zal in de administratieve- en in de HoReCa zone in voldoende vuilniszakken (grijze en blauwe) voorzien om het afval in te verzamelen.
In de blauwe zakken dient alle plastiek-, metaal en drankkartonafval gegooid te worden. In de grijze zakken moet het restafval gedeponeerd worden.

Het is verboden om afval op de grond te gooien, ook niet op het fietsparcours. Afval van bijvoorbeeld gels en repen moet meegedragen worden en in de respectievelijke afvalzakken gegooid worden.

Drank zal in glazen / afwasbare plastieken bekers / wegwerpbekers geschonken worden. (volgens devoorschriften van de stad Geel!)

wie wordt de snelste ploeg van de stad Geel ?

Vul je gegevens in om op de hoogte gehouden te worden van onze Grote Prijs Roland ploegentijdrit.

Of mail ons op: